Home Проекти Музеї Бердичівщини Бердичів. Музей 26-ї артилерійської бригади ім. генерал-хорунжого Романа Дашкевича

Бердичів. Музей 26-ї артилерійської бригади ім. генерал-хорунжого Романа Дашкевича

1057
0
SHARE

Вул. Червона гора, 1. На території 26-ї артилерійської бригади в одній із будівель знаходиться музей 26-ї артилерійської бригади ім. генерал-хорунжого Романа Дашкевича.

Матеріали експозиції висвітлюють формування артилерійських військ УНР, розповідають про патрона української артилерії генерал-хорунжого Романа Дашкевича, показують роль Житомирщини та м. Бердичева у контексті Визвольних Змагань 1918-1921 рр.

Відкриття музею відбулось 4 грудня 2020 року, напередодні Дня Збройних Сил України. Урочисту стрічку перед входом до музею перерізали командир 26-ї артдивізії Андраник Гаспарян, міський голова Сергій Орлюк та активний учасник створення експозицій, історик із Жовкви Віктор Заславський.

Точкою відліку створення у бригаді музейної кімнати стало 6 травня 2019 року – день, коли військова частина отримала почесне найменування – «імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича». Як зазначив один із авторів нового музею офіцер бригади, фаховий історик Віталій Матвійчук, керівництву бригади було важливо пов’язати сучасні події з подіями нашої сторічної минувшини. Тим більше, що вони сильно перегукуються з подіями, які відбувались на Сході України у 2014-2020 роках.

Допомогу зі створенням музею науковий працівник «Туристичного інформаційного центру» міста Жовква галицький історик Віктор Заславський, який є автором книги про генерал-хорунжого Романа Дашкевича. Саме з його допомогою художники бригади виконали макети залізничних станцій України, що пов’язані з Романом Дашкевичем зокрема, та боями Армії УНР у цілому. Серед них – станція Вапнярка, на якій українські січові стрільці у запеклому бою знищили більшовицькі військові частини.

Значну допомогу надали волонтери-історики Центру історії Вінниці Олександр Федоришен, Сергій Гула, Максим Грибінник, Олеся Коваль та інші. Вони надали чимало експонатів для музею, серед яких, зокрема, оригінальний французький шолом Адріана, який використовували гармаші армії УНР, репліки однострою з повним спорядженням вояка-артилериста Дієвої Армії УНР, Муштрового статуту піхоти, дивізійного значка так званої сірожупанної дивізії та багато іншого.

Колишній офіцер-вертолітник, а нині бердичівський підприємець Віталій Верещак подарував музею оригінальні компас та французький бінокль часів Першої світової війни, які використовували артилеристи Армії УНР.

Та, мабуть, найбільше у музеї пишаються наявністю оригіналу книги Романа Дашкевича, виданої в 1965 році в Нью-Йорку. Це – один із найбільш рідкісних і важливих для частини експонатів.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here