Home Проекти Музеї Бердичівщини Бердичів. Музей єврейства міста Бердичева

Бердичів. Музей єврейства міста Бердичева

4504
0
SHARE

Вул. Європейська, 15, приміщення міської бібліотеки для дітей. У трьох окремих кімнатах знаходиться музей єврейства міста Бердичева.

Урочисте відкриття музею відбулось 18 вересня 2015 року. Ідея створення музею єврейства виношувалась владою декілька років. Після тривалих пошуків та обговорень вибір випав на приміщення Дитячої бібліотеки. Саме в її стінах нині знаходяться як власне дитяча бібліотека, що має у своїй книгозбірні книги на українській та російській мовах, так і польська бібліотека ім. Владислава Реймонта з численними примірниками видань польською мовою (понад 15 тисяч книг). Як запевнили ініціатори створення музею, реалізація проекту стала можливою завдяки співпраці з єврейською громадою міста Бердичева та її духовними лідерами – рабинами Моше Талеромом та Аківою Нємим.

Урочисте відкриття музею, 18 вересня 2015 р.

На відкриття музею прийшло чимало поважних гостей. Це і головний рабин Житомира та західної України Вільгельм Шойме, і духовні наставники Бердичева рабини Моше Талер та Аківа Нємой, також народний депутат України Олександр Ревега з міським головою Василем Мазуром.

Метою створення та діяльності музею єврейства міста Бердичева є популяризація інформації про культуру та традиції єврейського народу серед широких мас суспільства, сприяння поширенню знань з історії Голокосту. Експонати для музею частково надала єврейська громада Бердичева, частково – мешканці міста.

Огляд експозиції під час урочистого відкриття музею, 18 вересня 2015 р.

Музей складається з трьох кімнат. Перша присвячена побуту, культурі та релігії бердичівських євреїв. В експозиційних вітринах розміщені копії архівних документів, раритетні предмети (кінець ХV— початок ХХ століття), які розповідають про релігійні традиції єврейського народу. Також тут знаходяться побутові та господарські предмети — патефон, примус, рубель, ваги, горщики і ще багато інших предметів, які поступово виходять з ужитку нашого життя.

Друга кімната висвітлює тему Голокосту. На двох стендах розміщено інформацію про винищення єврейського населення у роки окупації Бердичева у 1941-1944 рр.

Третя кімната несе найбільше емоційне навантаження – вона є інсталяцією гетто, створеного німецькими окупантами в 1941 році, з усіма його жахами та болем.

Музей створений не лише для євреїв. Його експозиції розраховані на сприйняття не євреями єврейської національної культури шляхом знайомства з раритетними експонатами, які відображають побут і релігію іудеїв. Музей представляє інтерес для представників різних національностей сучасної України — тих, хто любить і хоче знати історію рідного краю, хто хоче зрозуміти феномен єврейського народу.

Джерела і література:

Кравченко В. “Слово “Бердичів” має для кожного єврея особливе значення”. // “Земля Бердичівська”, №40 (16048) від 25.09.2015 р.

Петрухіна В.О., Скавронський П.С. Музей єврейства міста Бердичева діє. // Бердичів крізь призму століть. Науковий збірник “Велика Волинь”. Матеріали Всеукраїнської науково-краєзнавчої конференції (Бердичів, 23-24 червня 2017 р.). Вип. 55 / Упоряд. П.С. Скавронський — Бердичів: ФОП Мельник М.В., 2017. — с. 239-247.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here