Home Проекти Музеї Бердичівщини Бердичів. Музей воїнів-інтернаціоналістів

Бердичів. Музей воїнів-інтернаціоналістів

2157
0
SHARE

Вул. Соборна, 25. У приміщенні Музею історії міста Бердичева в окремій кімнаті знаходиться музей воїнів-інтернаціоналістів.

Музей воїнів-інтернаціоналістів відкрито 13 лютого 2010 року з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 21-ї річниці виведення радянських військ з Республіки Афганістан (15 лютого). Серед присутніх на відкритті були як учасники бойових дій на території Афганістану, так і жителі міста, ветерани Другої світової війни, представники громадськості міста, молодь. На відкриття прибули гості з Києва та Житомира: голова Української спілки ветеранів Афганістану, генерал-майор Сергій Васильович Червонописький та депутат Житомирської обласної ради, голова Житомирської обласної спілки ветеранів афганської війни Павло Валентинович Ментов. Перед присутніми виступили міський голова Василь Мазур, депутат міської ради і учасник бойових дій в Афганістані Віктор Колісниченко, голова Бердичівської Спілки ветеранів воїнів-афганців Микола Іванович Вдовиченко, Микола Михайлович Кравчук, який був командиром роти однієї з військових частин, що першими у 1979 році увійшли на територію Афганістану.

Урочисте перерізання стрічки на вході до музейної кімнати, 13 лютого 2010 р.

Значну допомогу у створенні музею надали у першу чергу самі воїни-афганці, які принесли сюди особисті речі, нагороди, бойові реліквії. Безпосередньо над експозиціями працювали працівники ТОВ “Транзит-С” під керівництвом Ігоря Михайловича Мельника, який також є ветераном афганської війни. Значну допомогу надали члени міського клубу військово-історичного моделювання “Штик”, які надали моделі бойової техніки, що використовувалась військовим контингентом в Афганістані. А міжшкільна фільмотека на чолі з Альфредом Рущицем створила цикл відеофільмів про участь бердичівлян у бойових діях в Афганістані. Як запевнили організатори музею, вони на цьому не зупиняться: вже сьогодні йде робота по розширенню експозиції музею. Для цього буде виділено ще одну кімнату, яка знаходиться поруч із нововідкритим музеєм.

Музей воїнів-інтернаціоналістів не є першим музеєм на Бердичівщині, що присвячений участі наших земляків у війні в Афганістані – у селі Швайківка у приміщенні загальноосвітньої школи з 2003 року функціонує музей воїнів-інтернаціоналістів.

Стіни коридору, що ведуть до музейної кімнати.

Стіни коридору, що ведуть до музейної кімнати, прибрані маскувальною сіткою, на якій розташовані фотографії воїнів-афганців. У самій кімнаті розміщені стенди, численні фотографії та експонати, що розповідають про події 1979-1988 рр., про воїнів-афганців, що загинули в Афганістані.

На двох стендах розміщено інформаційний матеріал про події війни в Афганістані. У хроніках висвітлено хід бойових дій з грудня 1979 року по лютий 1989 року, бойові операції радянських військ, зазначено матеріальні та людські втрати за кожний рік війни. Фотографії, які розміщені на стендах, надані колишніми воїнами-афганцями, які проживають в м. Бердичеві. Тут же подано текст Директиви Міністерства оборони СРСР про початок військових дій в Афганістані.

На стенді “Дислокація військових частин контингенту” вказано місце розташування, польова пошта та назва військових частин, які дислокувались в Афганістані.

У центральній частині музейної кімнати знаходяться прапори України, Радянського Союзу та Української спілки ветеранів Афганістану. Експозицію музею вдало доповнюють діорами “Тунель на перевалі Саланг” та “Блок-пост бетонної дороги”, виконані членами неформального об’єднання військової мініатюри “Штик” (керівник Олег Савенко).

Наступний стенд “Воїни-інтернаціоналісти, які загинули в Афганістані”. У бойових діях з України прийняли участь 150 тисяч військових, з них загинуло 3280 осіб, пропали безвісти — 80 воїнів. З Житомирської області для служби в Афганістані було направлено 2922 осіб, пропали безвісти — 2 воїни, повернулись інвалідами — 93 воїни. Сьогодні в Бердичеві проживають 873 ветерани, які брали участь у бойових діях в Афганістані. З міста Бердичева та Бердичівського району загинуло 28 військовослужбовців, 21 — повернулись інвалідами. На стенді імена тих, хто не повернувся з Афганістану, фотопортрети із зазначенням років життя.

У стендах-тумбах зберігаються особисті речі: одяг, годинники, військова фляга, універсальні військові казанки, ручки та олівець “Пілот”, яким користувались пілоти-штурмани, запальничка, фотоапарат, військовий планшет, радіоприймач, термос та інші речі.

В експозиції знаходиться робоча карта льотчика — штурмана ескадрильї МІ-24 капітана С.С. Панова, за якою виконувались польоти вночі на знищення караванів зі зброєю; карта бойових дій у районі м. Джелалабад станом на 17.02.1987 р., які надав музею учасник бойових дій в Афганістані підполковник В.П. В’юшков; карти Афганістану, спорядження медичної сестри. У стендах також розміщені фотографії, книги про Афганістан.

На стіні музейної кімнати — карта Афганістану. Воїни-афганці, які відвідують музей, залишають на карті свої підписи, позначають місця, де проходили службу, пишуть номери своїх військових частин.

Джерела і література:

“Мій біль – Афганістан” // “Земля Бердичівська”, №8 (15752) від 19.02.2010 р.

Коломієць Л.В. Матеріали експозиції зали воїнів-інтернаціоналістів музею історії міста Бердичева. // Воєнна історія України. Волинь та Полісся: зб. наук. праць за матеріалами Всеукр. наук. військово-історичної конф., 25-26 квітня 2013 р. / Національний військово-історичний музей України. – К. 2013. – 606 с. – с. 570-571.


На відкритті музейної кімнати (зліва на право): голова Житомирської обласної спілки ветеранів афганської війни Павло Ментов, міський голова Василь Мазур, голова Української спілки ветеранів Афганістану Сергій Червонописький. 13 лютого 2010 р.
Огляд гостями експозицій музейної кімнати, 13 лютого 2010 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here