Home Проекти Музеї Бердичівщини Бердичів. Музей Бердичівського машинобудівного коледжу

Бердичів. Музей Бердичівського машинобудівного коледжу

2094
0
SHARE

Вул. Молодогвардійська, 2-А. У приміщенні машинобудівного технікуму діє музей історії машинобудівного коледжу (нині ВНЗ “Бердичівський коледж промисловості, економіки і права”).

Головний корпус ВНЗ “Бердичівський коледж промисловості, економіки і права”, жовтень 2018 р.

Перший музей, який діяв у коледжі (на той час – технікумі), створили за ініціативи директора машинобудівного технікуму Івана Юхимовича Бражника. Відкрили музей 8 травня 1985 року – напередодні 40-ї річниці Великої Перемоги. Розрізав стрічку перед входом до музею ветеран технікуму А.А. Хант.

У створенні музею брали участь багато людей, але найбільша заслуга викладача, учасника Другої світової війни К.Н. Сандлера. Значну допомогу також надали конструктор машинобудівного заводу “Прогрес” Ю.Я. Яновський та електромеханік заводу по ремонту обчислювальної техніки Л.М. Вайнер.

У музеї експонувались діючі моделі, виготовлені членами гуртків технічної творчості під керівництвом викладачів Е.В. Климова, М.Я. Мусейчука, А.М. Прицкера, К.Н. Сандлера, Б.І. Мороза. Деякі моделі експонувались на Всесоюзній виставці досягнень народного господарства у Москві і відзначені дипломами та медалями.

На спеціально обладнаних стендах розповідалось про кабінети і лабораторії технікуму, зміст їхньої роботи. Значну увагу приділили військово-патріотичному вихованню: у музеї був стенд із фотографіями учасників німецько-радянської війни, матеріали, присвячені подіям 1941-1945 рр. На турнікетах розмістили дві карти. На одній із них відмічені міста, де працювали випускники технікуму, на іншій – зазначені роки випусків.

Перший музей історії машинобудівного технікуму існував до кінця 1990-х років. У зв’язку з розширенням навчального процесу та потребою у приміщеннях музейну кімнату закрили, експонати з музею помістили у складське приміщення.

У 2017 році керівництво коледжу підняло питання щодо відродження музею навчального закладу. Заступник директора з виховної роботи Броніслав Марковський, методист коледжу Ірина Розвадовська та голови циклових комісій здійснювали роботу по збору інформаційних матеріалів. Допомогу надавали викладачі української мови та літератури. Основна робота по оновленню експозицій та естетичному оформленню музею лягла на плечі художниці Олени Фоміної та завідуючого господарством Валерія Сосулі. Також слід відзначити роботу техпрацівників господарчої частини та майстерень коледжу. Спонсорську допомогу надали як приватні підприємці міста, так і окремі підприємства – ТОВ “Бердичівський пивоварний завод”, ТОВ “Бердичів”, ДП “Бердичівське лісове господарство”, ТОВ “Транзит-С”, ПАТ “Бердичівський машинобудівний завод “Прогрес” та інші.

Урочисте відкриття оновленого музею  відбулось 5 жовтня 2018 року під час відзначення 115-ї річниці з часу появи цього навчального закладу. Стрічку на вході до музею перерізали міський голова Василь Мазур, директор коледжу Іван Демусь та Віталій Романюк – колишній викладач фізичного виховання, один із перших учнів відомого тренера Віталія Лонського. Після урочистого відкриття студенти коледжу провели оглядову розповідь-екскурсію експозицією музею, а перший відгук у Книзі почесних гостей цього дня записав Степан Клименко – директор Департаменту Мінекономіки, випускник цього навчального закладу.

Джерела і література:

Повійчук М. Хвилююча мить. // “Радянський шлях”, №80 (12741) від 17.05.1985 р.

Марковський Б.В., Ольшевський В.С., Радчук В.В., Ремболович В.А. Бердичівський політехнічний коледж: 100 років діяльності… (Історико-краєзнавчий ілюстрований нарис) // За заг. ред. Г.П. Мокрицького – Житомир: вид-во “Волинь”, 2003 р. – с. 101.

Горобчук А. Бердичівський коледж промисловості, економіки та права: 115 років успіху. // “Земля Бердичівська”, №41 (16211) від 12.10.2018 р.


Музейна кімната, яка існувала до середини 1990-х років:


Стенди та експонати сучасного музею:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here