Home Проекти Музеї Бердичівщини Бердичів. Музейна кімната, присвячена воїнам-інтернаціоналістам – учасникам Чехословацьких подій

Бердичів. Музейна кімната, присвячена воїнам-інтернаціоналістам – учасникам Чехословацьких подій

693
0
SHARE

Вул. Вінницька, 48. У відокремленій кімнаті на першому поверсі гуртожитку Бердичівського коледжу економіки, промисловості та права знаходиться музейна кімната, присвячена воїнам-інтернаціоналістам – учасникам Чехословацьких подій.

За офіційною версією уряду СРСР та країн Варшавського договору, війська до Чехословаччини ввели з метою не допустити виходу країни з соціалістичного табору. Протилежна “радянській” версія – придушити т. зв. Празьку весну, не допустити ходи Чехословаччини у бік реформ та збереження контролю над країною-сателітом. Загалом, для учасників тих подій – це виконання інтернаціонального обов’язку, завдання, яке поклала на них Вітчизна. Вони переконані, що в людській пам’яті збереглася повага до тих, хто у 1968-у році проявив мужність та відвагу.

Депутат обласної ради Анатолій Остап’юк та голова Бердичівської спілки воїнів-інтернаціоналістів “Бойове братство” Микола Вахніцький перерізають стрічку перед входом до приміщення, 17 серпня 2013 р.

Ініціатором створення музейної кімнати виступила Бердичівська спілка воїнів-інтернаціоналістів “Бойове братство”. Музейну кімнату відкрили 17 серпня 2013 року з нагоди 45-ї річниці Чехословацьких подій (відома також як стратегічна операція “Дунай”). Червону стрічку перед входом до приміщення перерізали учасники чехословацьких подій: голова Бердичівської спілки воїнів-інтернаціоналістів “Бойове братство” Микола Вахніцький, депутат обласної ради Анатолій Остап’юк.

У числі експонатів музейної кімнати – інформація про військово-стратегічну операцію “Дунай”, схема бойових дій військових підрозділів країн Варшавського договору, численні фотографії з місць подій, прізвища загиблих у Чехословаччині військових із Житомирщини. Експозиція поки що не надто велика, але, як зауважують у “Бойовому братстві”, це лише початок їхньої роботи.

Джерела і література:

Павловська А. В Бердичеві відкрито музейну кімнату присвячену воїнам-інтернаціоналістам – учасникам Чехословацьких подій. // “РІО Бердичів”, №65 (1131) від 20.08.2013 р.

Голова Бердичівської спілки воїнів-інтернаціоналістів “Бойове братство” Микола Вахніцький у музеї біля прапора спілки, 10 лютого 2014 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here