Home Край в історичних нарисах А поезд тихо ехал на Бердичев…

А поезд тихо ехал на Бердичев…

7674
0
SHARE

У сусідній із нами Росії ностальгія. Ностальгія за Радянським Союзом, за імперською величчю, за могутністю, хоча кожен цю могутність розуміє по-своєму. Хтось сприймає це як потужну військову силу, яку мав “нерушимый и непобедимый”, і яку, як той слон, запихав у будь-яку посудну лавку. З відповідними результатами. А інші сприймали цю силу як можливість насадити своє бачення світу, насадити свою ідеологію, роблячи світ двополярним. І одним із таких проявів насадження ідеології в цій країні стала культура, і її складова – естрадна пісня.

За часів радянської влади були пісні, які практично не звучали з офіційної естради. Це так звані “блатні”, “дворові” пісні, які, тим не менше, любили мільйони пересічних будівничих світлого майбутнього. Ці пісні звучали у веселих компаніях, на сімейних святах, лабухи виконували їх на весіллях та ювілеях. Зазвичай пісні звучали під акомпанемент гітари, і акорди цих пісень передавались з рук в руки, акуратно виписані на зім’ятих аркушах зі шкільного зошита. Автори цих пісень були не менш відомі серед простолюду, ніж артисти театру та кіно. Це Юрій Візбор, Олександр Галіч, Володимир Висоцький, Юлій Кім та багато інших.

Однією з таких всенародно любимих пісень стала пісня “А поезд тихо ехал на Бердичев…”. Популярність її сягнула своєї вершини у 60-х роках, а нині майже на кожному весіллі чи святі ми обов’язково почуємо відомі усім слова, які з задоволенням підхопимо та на свій лад заспіваємо, пританцьовуючи при цьому.

Виктор Королев. А поезд тихо ехал на Бердичев.

Хто тільки не виконував цю популярну пісню! Її співали такі відомі зірки шансону, як Віталій Крестовський, Гарік Свірістовський, Гарік Вілейський, ансамблі “Парнас” та “Яблочко”. Виконували також популярні співаки російської естради Віктор Корольов та Олександр Малінін. Усіх не перерахувати, але декілька прикладів виконання цієї пісні ми привели наприкінці статті.

Хто ж автор цієї пісні? Ось тут дещо складніше. Якщо поритись в інтернеті, то чіткої відповіді на авторство не знайти. Вважається, що пісня народна, слова невідомого автора. У кінофільмі “Мы из джаза” головні герої вказують, що це старинная одесская песня, граф Толстой неоднократно утверждал, что вся наша жизнь – прямая железная дорога. Та все ж автор у цієї пісні є! Ним став відомий радянський поет та бард Булат Шалвович Окуджава (1924-1997). Він автор близько двохсот пісень, написаних на власні вірші, став одним із засновників та найяскравіших представників жанру авторської пісні. Але все це буде потім. Студентом, ще навчаючись у Тбіліському університеті, Булат створив пісню, яка отримала назву “Чемоданчик”. Ось її слова:

А поезд тихо ехал на Бердичев.

А поезд тихо ехал на Бердичев.

А поезд тихо е, а поезд тихо ха.

А поезд тихо ехал на Бердичев.

А у окна стоял чемодан.

А у окна стоял чемодан.

А у окна стоял, а у окна стоял.

А у окна стоял чемодан.

А ну-ка, убери чемодан…

Якщо порівняти слова з канонічним текстом (але що ж у цьому випадку вважати за канон?), то помітні деякі відмінності.

Вперше пісня прозвучала в 1954 році, коли Булат працював в газеті “Молодой ленинец” в місті Калуга. Якось, перебуваючи в гостях у своїх друзів Коблікових, він співав під фортепіано різні пісні. В їх числі виконав і відому нині пісню про чемоданчик. Коблікови на той час поняття не мали про те, що їх товариш балувався створенням пісень, і коли вони раптом почули як він після виконання цієї пісні, якби ненароком, сказав: “Между прочим, эту песню сочинил я, еще в студенческие годы”, їх здивуванню не було меж. Ще більшим здивуванням став той факт, що сам Булат Окуджава майже ніколи не вказував на своє авторство – він вважав цю пісню (як, до речі, і багато інших) слабою, не вартою уваги. Дійшло до того, що в офіційному переліку пісень, створених Окуджавою за довгі роки творчості, пісня “А поезд тихо ехал на Бердичев…” відсутня!

Звідки Окуджава дізнався про Бердичів? Тут все просто: а хто не знає про Бердичів? Місто-анекдот саме проситься до слів пісні. А у виконанні артиста Панкратова-Чорного у фільмі “Мы из джаза” запам’ятали її усі. Навіть ті, хто до цього ніколи її не чув.

Анатолій Горобчук.


 

Гарик Свиристовский – А поезд тихо ехал на Бердичев

 

Гарик Вилейский – А поезд тихо ехал на Бердичев

 

Небритое Яблочко (Матросы) – А поезд тихо ехал на Бердичев

 



Ефим Александров. Композиция: “А поезд тихо ехал на Бердичев”: “Чемоданчик”. “А когда поезд уходил”.
 

Желтый чемоданчик (из к/ф “Мы из джаза”)
 

Группа “НА-НА” исполняет песню “А поезд тихо ехал на Бердычев” в новогодней программе 2003 года на канале RTVi в программе “Шансон”.
 

А поезд тихо ехал на Бердичев — Крестовский.
 

А поезд тихо ехал на Бердичев (Чемоданчик) — Герман Юкавский.
 

Павел Волынчик – А поезд тихо ехал на Бердичев (чемоданчик).
 

А поезд тихо ехал на Бердичев – Хор Смольного Собора. 25.09.2015, юбилей Виталия Гордиенко, Зазеркалье.
 

А поезд тихо ехал на Бердичев. Балалайка-контрабас, банджо, аккордеон.
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here